Hvad er nu der her for noget?

fuckwww.dk vil www-forvirringen til livs!
Folk skal forstå hvad www-præfikset er, og hvad det ikke er. Det er ikke et standardpræfiks der altid skal bruges. Det er ikke lige meget om det bliver skrevet eller ej. Det er derimod noget nogle siteholdere vælger at sætte før deres domænenavn.
Jeg vil have at folk, brugere og webmestre, ved hvordan et domænenavn er bygget op. De skal vide hvad et subdomæne er, og specielt at "www.navn.dk" blot er subdomæne.
Måden at opnå dette er - næppe overraskende: meld dit site til fuckwww.dk. På den måde opnås at brugere utvetydigt bliver gjort opmærksomme på at der er tale om to forskellige adresser.

(Spørg ikke hvorfor jeg har lavet dette site - etellerandet skal man jo gå op i...)

Det tekniske aspekt:
Alt hvad der står før "navn.dk" i en given site-adresse definerer det man populært kalder subdomæner. Indehaveren af et domænenavn kan vælge at oprette en stribe subdomæner under sit domæne.
Et subdomæne er en selvstændig adresse på internettet og de færreste er nok i tvivl om at at fx. "dit.navn.dk", "mit.navn.dk" og "navn.dk" er tre forskellige adresser. Helt tilsvarende kan man oprette subdomænet "www.navn.dk", som ikke har andet tilfælles med "navn.dk" end enden...

Lidt læsestof om emnet for nørder kan findes her:
DK Hostmaster: DNS forklaring
RFC 1034: Domain names - concepts and facilities

Det historiske aspekt:
Før omkring '90, hvor World Wide Web blev opfundet, fandtes internettet også. Dengang havde man naturligvis ikke web-servere som nu, men fx FTP-servere, gopher-servere, news-servere m.m. Det var da praktisk at navngive serverne fx "ftp.navn.dk", "gopher.navn.dk" og "news.navn.dk", så man nemt kunne huske adressen når man skulle bruge den.
Da man så fik en web-server valgte mange naturligt at kalde den "www.navn.dk".

Brugbarheden:
I dag er brugen af URL'er på Internettet meget ensidig, idet "standarden" er www-trafik. De 3 w'er er altså ikke længere nødvendige for at brugere kan skelne mellem de forskellige internetservices. Nogle vil argumentere for at de stadig er nødvendige - eller tæt på - for at brugere kan identificere en stump tekst som værende en www-adresse. Det kan jeg til dels være enig i, men identifikatoren er hurtigt på vej fra "www" til ".dk" takket være den massive (og ofte fejlagtige - se nedenfor) markedsføring af diverse sites i radio og TV.

Nu burde det stå klart for enhver at den mest humane måde at behandle sine brugere på, hvis man samtidig skal undgå www-forvirring, er at tilmelde sit site fuckwww-kampagnen! :-)


03-08-13   webmaster
logo leveret af thomaz